Celeste López
Madrid
13/12/2021 06:00 Darrera actualització a 13/12/2021 09:48
L'augment de contagis amenaça directament els hospitals. No és res de nou. És una cosa que hem après des que fa 20 mesos es va decretar la pandèmia. Un percentatge dels casos (mínim, en aquests moments) necessitarà assistència mèdica hospitalària ia més contagis, més pacients ingressats. És cert que la vacunació ha permès de manera clara reduir el nombre de casos de còvid greu, però el volum de contagis és tan gran que l'ocupació de llits comença a ser alarmant, especialment de les ucis.
Professionals sanitaris a l'uci de l'hospital de Sant Pau
Xavier Cervera / Pròpies
Fins divendres, hi havia ingressats en planta més de 5.550 pacients per còvid, gairebé el doble que fa dues setmanes (23 de novembre). Pel que fa a les unitats de crítics, la situació és alarmant: més d?un miler de persones ingressades, el doble que fa quinze dies. Això és un 11,4% del total de llits ucis, un percentatge excessiu pel que implica previsible col·lapse davant l'arribada d'altres patologies.
VÍDEO
LV_La vacuna contra la COVID arriba als més petits
ATLESLlegeix també
CELESTE LÓPEZ
En aquest moment, la principal preocupació dels professionals sanitaris és l'augment d'ingressos en les properes dues setmanes, segons l'elevat nombre de casos que s'estan registrant (un augment de més d'un 70% en dues setmanes). El panorama no és gens falaguer més quan es preveu l'aparició de casos de grip, a hores d'ara esporàdics encara que en augment. A Europa central, però, el creixement és exponencial.
La situació dels hospitals no és, tanmateix, igual a tot Espanya. Vuit comunitats (incloent-hi Ceuta) tenen una ocupació de llits per sota d'un 10%, amb Galícia i Extremadura per sota d'un 5%. I onze estan per sobre d'un 10%, amb set que superen un 15% (Aragó, Castella i Lleó, Catalunya, Melilla, Navarra, el País Basc i la Rioja).
Els experts esperen l?arribada dels casos de grip, que ja han començat a aparèixer a Europa central
Especialment preocupant és la situació de les tres autonomies que superen un 20% de llits ocupats només per pacients covid: Catalunya, Navarra i la Rioja. Tot i les alarmes, cap té intenció d'adoptar mesures restrictives per reduir els contagis i, per tant, els ingressos hospitalaris. No almenys, fins que passi la nit de Cap d'Any.
El Ministeri de Sanitat insisteix que la prevenció individual (màscares, distància interpersonal i ventilació dels interiors) i la vacunació són les armes necessàries per afrontar aquesta sisena onada, cosa que comparteixen les comunitats autònomes. Tot i que les previsions de l'increment de casos els propers dies (divendres, la incidència acumulada a 14 dies divendres passat supera els 323 casos per 100.000 habitants), vaticina un increment d'ingressos, especialment dels més grans de 60 anys.
Llegeix també
REDACCIÓ/AGÈNCIES
L'objectiu de les autoritats sanitàries és vacunar i vacunar. Dimecres comença la injecció a 3,3 milions de nens d'entre 5 i 11 anys, un procés que trigarà a completar-se uns quants mesos. I seguir amb les dosis de reforç dels més grans de 60 anys i professionals sanitaris. Un altre procés que també trigarà diverses setmanes.
Segons les dades facilitades per la Generalitat, per exemple, la tercera dosi ja s'ha injectat a un 73,8% de les persones de 80 anys o més, a un 59,2% de les que tenen entre 70 i 79 anys i només un 23,2% dels entre 60 i 69 anys. Unes xifres semblants a la mitjana d'Espanya.
Tot just un 24% dels més grans d'entre 60 i 69 anys han rebut de moment la tercera dosi
El procés de vacunació de la tercera dosi, especialment entre els que tenen 60 i 69 anys, necessitaria incrementar-se, segons els experts, perquè en aquest moment són els més vulnerables, els que estan ingressant als hospitals.
Els darrers estudis deixen clar que l'eficàcia de la vacuna va baixant amb l'edat i amb el temps transcorregut des de la pauta completa (quatre mesos, un 54%). La solució passa per injectar la dosi de record com més aviat millor.